Woning

Hoe voorkom je een inbraak in je woning?

Het voorkomen van een inbraak in huis kan een hele uitdaging zijn! Hoe voorkom je dat inbrekers een raam of deur weten te forceren? Hoe ga je het ingooien van een ruit tegen? Enzovoorts. In dit artikel zetten we verschillende mogelijkheden op een rijtje, die helpen bij het tegengaan van inbraken. Vaak wordt gedacht dat het voldoende is om goede sloten te gebruiken. Deze gedachte is helaas niet helemaal waar! Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van lockpicking? Bij deze inbraakmethode wordt geprobeerd de sleutel van je raam of deur na te maken. Dit doen inbrekers door een goedje in de cilinder van het slot aan te brengen. Zodra het goedje hard is, kan de deur opengedraaid worden. Iets waar weinig sloten tegen bestand zijn!

Basis van goed hang- en sluitwerk

Goed hang- en sluitwerk vormt wel de basis van de inbraakbeveiliging in huis. Soms wordt de focus vooral gelegd op de sloten voor deuren. Het is echter minstens zo belangrijk, om ook ramen van een goed slot te voorzien. De ramen zijn vaak makkelijker open te breken. Daarbij lopen inbrekers niet het risico, dat er een deurbel met camera bij het raam hangt. Iets wat bij de deur wel kan!

SKG-gecertificeerde sloten gebruiken

Wanneer je nieuwe sloten op ramen en deuren plaatst, is het raadzaam om naar de beoordeling van het SKG te kijken. Deze onafhankelijke organisatie test de sloten op hun weerstand tegen de meest gebruikte inbraakmethodes. Niet alleen lockpicking is populair. Ook de klopsleutelmethode of kerntrekken worden vaak ingezet om de slot in de deur of het raam open te krijgen. SKG beoordeelt sloten met één tot en met drie sterren. Je komt hiermee mogelijk in aanmerking voor het PKVW-keurmerk.

hoe inbraken voorkomen

Beveiligingscamera’s rond je woning ophangen

Een andere manier om inbraken in huis te voorkomen, is het gebruik van beveiligingscamera’s. Deze kunnen aan de gevel rond je woning bevestigd worden, om inbrekers te weren. De camera’s zullen veel inbrekers afschrikken, omdat het de pakkans nadien vergroot. Beelden die door de camera’s gemaakt zijn kunnen immers altijd terug worden gekeken. Wanneer je de investering in beveiligingscamera’s te groot vindt, is ook het gebruik van dummycamera’s het overwegen waard. Deze camera’s maken geen beelden, maar lijken wel net echt! Zo schrikt het inbrekers af en verkleint het de kans op een inbraak.

Andere vormen van inbraakbeveiliging

Een derde optie is het gebruik van een alarmsysteem. Zodra het alarm geactiveerd wordt, lopen inbrekers het risico om opgemerkt te worden. Dit kan door jou zijn, maar bijvoorbeeld ook door buren of voorbijgangers die een kijkje komen nemen. Om een dergelijke situatie te voorkomen, zullen de inbrekers er alles aan doen om je woning zo snel mogelijk te verlaten. Een alarmsysteem kun je naar eigen inzicht samenstellen. Kies bijvoorbeeld voor een combinatie van bewegingssensoren rond ramen, op de overloop en in de hal met magneetcontacten op de kozijnen. Ook het gebruik van een mistgenerator kan interessant zijn. Al worden deze generatoren vaak voornamelijk gebruikt binnen bedrijfspanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *