Tuin

Weg met water? Snel drainage aanleggen!

Wanneer regenwater blijft liggen, kan dat erg problematisch worden. Maar wees gerust, het hoeft helemaal geen kwestie te zijn van pompen, laat staan verzuipen! Er is namelijk een hele gemakkelijke manier om van overtollig water af te komen.

De elementen zullen de mensheid altijd parten blijven spelen. Gelukkig komen zware stormen die behoorlijke schade aanrichten in Nederland niet zo vaak voor, al helemaal niet in de categorieën die we kennen uit Amerikaanse films en nieuwsberichten. Maar toch kun je flink de pineut zijn wanneer een fikse regenbui flink heeft huisgehouden op je erf. Zeker aangezien zoiets de vochtigheidsgraad van je grond flink kan verstoren!

Maar dat kan gelukkig allemaal behoorlijk meevallen, zeker wanneer je de juiste maatregelen treft. Je tuin zal na een typische Nederlandse storm gewoon blijven liggen, zeker wanneer je drainage aanlegt. De onderdelen die je hiervoor nodig hebt vind je in groten getale bij Pvc Voordeel.Maar wat heb je nodig en hoe werkt dat precies? Lees verder voor een overzichtelijke uitleg!

drainage
drainage aanleggen

Materialen

Je materiaalkeuze is als eerste heel erg belangrijk wanneer je drainage in je tuin gaat aanleggen. Je wilt er immers zeker van zijn dat je er nog heel lang van zult kunnen profiteren! Gelukkig hebben wij buizen in overvloed van polypropyleen, dat onder zijn afkorting pp veel beter bekend is. Het gaat ontzettend lang mee, zodat je niet om de haverklap nieuwe buizen hoeft aan te leggen. Dit materiaal is namelijk bestand tegen zuren, basen, bacteriegroei én chemische oplosmiddelen! Je weet daarom meteen zeker dat onderdelen van pp aan alle wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer voldoen. Dat moet ook wel om het KOMO keurmerk te krijgen!

Werking

Water is nat. Ja, en? Dat wist je al! Maar de werking van drainage is net zo simpel als dit feit. Dat willen we er maar mee aangeven.

De buizen nemen namelijk overtollig water op dat zich in de grond bevindt waarin ze zijn ingegraven. Dit is mogelijk dankzij de kleine perforatiegaten die in de drainagematerialen verwerkt zijn. Het water wordt afgevoerd naar een punt van jouw keuze. Dit kan een put zijn, een sloot of het loopt direct het riool in. Verder heb je de keuze uit vele verschillende materialen, die allemaal weer voor een bepaald type grond geschikt zijn. Kale buizen leg je bijvoorbeeld eerder in klei, terwijl omhulde varianten zorgen dat kleine gronddeeltjes en vervuiling niet door de buizen worden opgenomen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *