Tuin

Een strak gazon

Als je een tuin hebt en je hebt een gazon die er mooi strak uitziet, dan is dit een mooie aanvulling voor de tuin, waar je trots op kan zijn. Een strak gazon is niet vanzelfsprekend, want dat vergt best wel wat onderhoud. Een gazon onderhouden betekent meer dan eens in de zoveel tijd even het gras maaien. Factoren als schaduwplekken, het weer en de soort grond hangen allemaal met elkaar samen om een mooi en strak gazon in je tuin te krijgen.

Geschiedenis van het gazon

Al vele eeuwen kennen mensen, vooral in westerse landen het gazon. Reeds in de vijftiende eeuw, bestonden er al gazons en fungeerden vooral als statussymbool. Vooral de rijken, met een landgoed hadden een fraai aangelegd gazon, wat in die tijd nog best een hele klus was, want moderne maaimachines kende men nog niet. De eerste maaimachine werd pas rond 1830 uitgevonden en werd het gemakkelijker om je gazon te maaien. Momenteel fungeren gazons nog steeds als een soort statussymbool. Mensen zijn reuze trots als zij een prachtig groen gazon voor het huis hebben liggen. Tegenwoordig is het vooral in de Verenigde Staten heel hip om een zo strak mogelijk gazon te hebben. Dit land telt wereldwijd ook de meeste vierkante kilometers gazon.

Een strak gazon
Van mei tot en met augustus moet je je gras elke week maaien

Tips voor een strak gazon

Vanaf ongeveer maart begint het gras weer te groeien. In maart en april is het voldoende om eens in de twee weken je gazon te maaien. Daarna begint het weer mooier te worden en gaat het gras ook harder groeien. Van mei tot en met augustus is het absoluut noodzakelijk om het gras elke week te maaien. Vanaf september tot en met oktober volstaat het weer om het eens in de twee weken te doen. Vanaf ongeveer november stopt het gras met groeien, zodat je tot de lente het gras niet meer hoeft te maaien. Als je in maart weer met je gazon aan de slag gaat is het beste om te beginnen met het gras te bemesten. Dan krijgt het weer nieuwe voeding binnen en kan het er de hele lente weer tegenaan. Bemesten kan eenvoudig door mestkorrels over het gazon te strooien. Het beste doe je dat vlak voor dat je regen verwacht, dan wordt de mest door de regen direct door het gras opgenomen.
Wat je ook direct in maart moet doen, is je gazon inspecteren op kale plekken. Als er kale plekken zijn, moet je graszaad op deze plekken strooien, zodat deze plekken weer bedekt worden met gras. Als je last krijgt van veel onkruid en mos in het gras is dat een teken dat de kwaliteit niet zo best is. Eventueel kan je nog extra bemesten. In de zomer moet je ervoor zorgen dat het gras, soms wel dagelijks water krijgt.

Kunstgras

Wil je echt een straks gazon, waarbij je bijna geen onderhoud hebt, leg dan een gazon aan van kunstgras. Je hoeft het nooit te maaien, te bemesten en water te geven en toch blijft het altijd groen. Uiteraard heeft kunstgras niet de charme van echt gras, maar mocht je geen groene vingers hebben, dan is kunstgras een optie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *