Welke soorten en types accu’s zijn er?
Wat zouden wij toch moeten zonder accu’s? Vandaag de dag worden er veel verschillende soorten, maten en types accu’s gebruikt. Iedereen soort en type heeft zijn eigen toepassing en zijn eigen voor- en nadelen. Accu’s kunnen namelijk voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo worden ze veel gebruikt in de bouw, voor beveiligingsapparatuur, medische apparatuur en nog veel meer. Een accu specialist legt uit welke soorten er allemaal zijn en hoe ze precies werken.
De bekendste van allemaal, de lood zuur accu
Bij de lood zuur accu heb je in principe in drie verschillende types, de start accu, semi tractie accu en de tractie accu. Deze accu’s zorgen ervoor dat elektrische energie opgeslagen kan worden en dat chemische energie omgezet kan worden in elektrische energie. Een lood zuur accu werkt doordat er aan de binnenkant loden platen zitten waartussen er chemische processen afspelen. De lood zuur accu heb je in drie soorten:
- Startaccu. Deze vinden we terug in auto’s, hun functie is om gedurende een aantal seconden een grote hoeveelheid stroom te geven waardoor de auto gestart kan worden. Door het rijden laad deze accu weer op, als dit te weinig of te kort gebeurd kan het zo zijn dat de accu het laat afweten.
- Semi tractie accu. Geven minder stroom dan een startaccu maar kunnen wel dieper ontladen worden, hierdoor worden ze veel gebruikt in generators voor stroomvoorzieningen.
- Vol tractie accu. Deze vind je terug in veel grote landbouwmachines of heftrucks. Vol tractie accu’s zijn hele krachtige, maar dure accu’s en kunnen tot 80% ontladen worden.
De gel accu
Verschijnen de laatste jaren steeds meer op de markt. Deze zijn gevuld met een speciale gel waardoor het vullen ervan een zeer high tech procedure is. De voordelen hiervan zijn dat ze een diepere ontlading hebben, een langere levensduur hebben en dat ze relatief onderhoudsvrij zijn. Echter kan de lading per cel niet meer zijn dan 2,38 volt bij een temperatuur van 20 graden, als het warmer is moet de spanning omlaag gebracht worden. Een gel accu wordt vaak gebruikt als accu voor licht, echter moet hier wel de juiste lader bij gekozen worden.
De AGM accu
De AGM accu (Absorption Glass Mat) is ook een zeer onderhoudsvrije accu. Hier worden elektrolyten geabsorbeerd door een mat van glasfiber waardoor er waterstofgas en zuurstof ontstaat. Het gas wordt getransporteerd door de haartjes van de mat en wanneer beide gassen samenkomen ontstaat er water wat weer door de mat geabsorbeerd wordt.
De lithium accu
Wordt veel gebruikt als accu voor mobiele telefoons en laptop, echter voor je ze ook steeds vaker terug aan boord van jachten. Deze accu heeft in tegenstelling tot de lood zuur accu een hogere dichtheid wat gunstig is voor het gewicht en de grootte, ook heeft het een langere levensduur en een lage zelfontlading. Echter heeft het ook een groot nadeel, de prijs.