Klussen

Propaangas, wat heb je er precies aan?

Dit soort gas is geschikt voor zowel thuis als industrieel gebruik, dit komt doordat dit gas zeer brandbaar is. In dit artikel zal ik uitleggen welke verschillende branches het voornamelijk gebruiken en welke voor en nadelen er aan vast zitten.

Waar wordt het voornamelijk gebruikt?

Propaangas is voornamelijk gunstig als een verwarmer vandaar dat het een wijd gebruik kent. In de industriële branche is het bijvoorbeeld handig om grote fabrieksruimtes geleidelijk te verwarmen. Daarnaast kan het ook dienen als brandstof voor een heftruck of verschillende industriële ovens die gebruikt worden voor het maken van glas, metaal of kunststoffen. In de landbouw sector wordt propaangas ook gebruikt als een verwarmer voor het vee, wat natuurlijk belangrijk is in de koudere periodes.

In de huishoudelijke en recreatieve sector wordt propaangas ook gebruikt. Het gebruik is zeer divers in deze sectoren, denk hierbij aan verhitten van barbecues, fornuizen en verschillende gaskachels. Het gas kan gemakkelijk gecontroleerd worden is dus ideaal om te gebruiken voor dit soort taken. In de horeca is het ook toepasbaar voor terras verwarmers. Als deze verwarmers op gas draaien zijn ze vele malen krachtiger dan elektrische waardoor en makkelijk een groter oppervlak verwarmt kan worden. Daarnaast is het perfect om buiten op te slaan en heeft propaangas ook geen vaste aansluiting nodig. Propaangas is ook de voornaamste brandstof voor ballonvaarten.

propaangas
Wat is propaangas en waar gebruik je dit voor?

Voor en nadelen

Dit soort gas heeft meerdere voordelen denk aan de brede toepasbaarheid, er is minder onderhoud nodig dankzij schone verbranding, milieuvriendelijk en het is stuk efficiënter dan bijvoorbeeld aardgas. Nadelen die aan propaangas zijn er ook. Het gas is vrij duur en voor grootschalig gebruik moet er een grote tank buiten het huis of pand geplaatst worden. Deze tank moet voldoende afstand hebben tot lichtbronnen etc. Vandaar dat het niet echt praktisch is om propaangas te gebruiken in een stedelijke omgeving.

Zelf de gasfles vullen?

Mag dit nou, ja of nee? Voor veel campinggasten is dit nog een onduidelijk verhaal. Om gelijk to the point te komen, je mag deze flessen zekers niet zelf vullen. Het is een riskant proces om dit zelf te doen dankzij een aantal factoren (onverwachte steekvlammen/explosies etc.) vandaar dat de Nederlandse regering dit verbied. Wat mag je dan wel is de vraag? Het omruilen kan altijd bij de daarvoor aangewezen experts op het gebied van propaangas. Daarnaast is het ook een optie om kunststofflessen aan te schaffen in plaats van stalen, deze zijn speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik. Een stuk lichter, veiliger en in meerdere landen in te ruilen zorgt voor optimaal gemak.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *