Het zelf installeren van elektra
Een extra stopcontact of schakelaar ergens in huis of sta je voor een verbouwing en overweeg je om zelf de elektra te installeren? In tegenstelling tot water en gas is elektra niet te zien, ruiken of horen. Dat maakt het werken ermee iets lastiger maar met de juiste veiligheid kom je een heel eind! Zorg dat je goed voorbereid te werk gaat en vraag bij twijfel advies aan een elektricien. Zelf heb ik vaak contact met elektriciensamstelveen.nl.
Voorbereiding en materiaal
Maak een goede tekening van wat je gaat doen en noteer meteen welke materialen je daarvoor nodig hebt. Bedrading moet altijd in elektriciteitsbuizen weggewerkt zijn. Moet je bochten maken bij de installatie van de elektra? Probeer de bochten zo flauw mogelijk te maken, dan trek je de bedrading er makkelijker door. Werk zoveel mogelijk met gladde elektriciteitsbuizen. De flexibele buizen lijken handiger maar het doortrekken van de bedrading blijkt in de praktijk een stuk lastiger. Worden de buizen op de muur bevestigd? Reken dan voor elke 40-50 cm een bevestiging (zadel).
Koop ruim voldoende in, alles wat nog in de originele verpakking zit, kan je met de bon vrijwel altijd terug brengen naar de bouwmarkt. Let bij aanschaf of het KEMA keurmerk aanwezig is. Zo weet je dat het materiaal goed en deugdelijk is.
Bedrading en kleurcodes
De bedrading van elektra heeft verschillende kleuren:
Bruin – stroomaanvoer
Blauw – stroomafvoer
Zwart – stroomdoorvoer naar de lamp
Groen/Geel – aarde
Ga niet experimenteren door (ook niet tijdelijk!) even de bedrading anders te doen. Door je niet aan de kleurcodes te houden breng je jezelf maar ook anderen in gevaar!
Twijfel je of de installatie van de elektra goed is gedaan of kom je vreemde zaken tegen bij het aansluiten? Laat een erkende elektricien er naar kijken. Dan weet je zeker dat het goed zit!